Vroeger ja vroeger was alles beter of toch niet? Een terugblik op hoe ik het voetbal beleefde bij mijn cluppie in twee delen

Deel 1: terugblik als supporter van de club

RonaldGoet SimonPoulsenIk kan mij nog goed herinneren toen ik een jaartje of zeven was en net lid van vv Nieuwe Niedorp dat ik steevast om 11.00 uur op zondag ging kijken bij het tweede elftal van Nieuwe Niedorp met mannen als Ton de Dood, Dick Koster en Jan Goet op doel. Als het tweede thuis speelde dan moest het eerste ook thuis en dan ging ik om 1 uur naar huis om een  broodje te eten en hup weer naar het voetbalveld om de voorbereiding te zien van het vlaggenschip. Snoepjes kopen in de  oude kantine voor een gulden. Schuimblokken, banaantjes, colaflesjes  waren toch wel mijn favoriet. Wat een leuke tijd was dat en dan voetballen en tussendoor kijken naar het eerste. Mijn vader inde destijds de entree van een gulden. Jaja wat een tijd!! Die tijd is allang voorbij, maar blijft voor mij een prachtige herinnering. Als Con Zelo op bezoek kwam waren er meer dan 400 toeschouwers en dat bracht toch weer wat centjes op voor de club. Vanaf het seizoen 1987-1988 t/m 1992 was mijn vader terreinknecht van de club. lijnen trekken, netten ophangen (ja dat moest toen nog) en cornerpalen plaatsen waren zijn taken. Ik hielp hem vaak mee op vrijdag middag uit school of zaterdagochtend vroeg en was zodoende dus eigenlijk bijna dag en nacht op het voetbalveld.

In 1985 speelde Niedorp 1 in dat mooie shirt met die verticale banen op het shirt en Prins Maurits als sponsor op de borst. Ik vond het prachtig en wilde daar later ook in schitteren. Ik volgde werkelijks ook alles in die tijd en als het tweede en eerste uit speelden ging ik s’ middags kijken bij het derde met spelers als Frans Nieuwelink, Henk Vonk, Kees Helder op doel en later ook Willem Bakker in de ploeg. Net als nu bestond dat elftal uit oud spelers van het eerste en tweede. Ik hield net als nu, ook alles bij vanuit de krant en er ontging mij niks. Toen ik in de C1 speelde hield ik ook alles bij en wist ik precies wat de uitslagen waren in de competitie waarin we speelden. Deze hingen destijds toen in de oude kantine op een groot prikbord. Nu is alles op de computer te volgen , maar wij moesten het uit de krant halen of in de kantine kijken. Ik hou nu nog steeds alles bij uit de krant en mijn hobby (historicus van de club) geeft mij ook veel voldoening , vooral om alle doelpuntenmakers uit het eerste vanaf 1935 t/m nu compleet te krijgen blijft een enorme uitdaging, maar ik zit al  op 70% dus dat gaat goed komen. Ik heb al heel wat vrije uurtjes bij het regionaal archief in Alkmaar doorgebracht om verslagen uit de krant te halen en in het begin de eindstanden op te zoeken, want dat was mijn eerste zoektocht en ja van het één kwam het ander. Op de site van voetbalnederland hou ik al vanaf 2000 alle statistieken bij van het eerste en ik hoop dat in de toekomst alle competities daarin verwerkt worden zodat we een all time topscoorderslijst hebben van vv Nieuwe Niedorp op die site.

Tot zover deel 1 en volgende week mijn voetbalcarriere bij de club