In 1908 is er in Nieuwe Niedorp voor het eerst een voetbalclub opgericht en volgens de
Schager Courant is dat gebeurt op 4 juni 1908 en kreeg de naam N.N.V.V.
Dit team speelde nooit in competitie verband en speelde alleen vriendschappelijke
potjes tegen clubs als MFC en M.T.C uit Medemblik, Juliana uit Twisk, HFC uit Den Helder,
Sparta uit Schagen, Sportman uit Hoorn, Sportlust uit Zuid Scharwoude en v .v. Texel.
Na 1914 is er niks meer van deze club vernomen. Voorzitter van deze club was K.A Sieswerda
en er werd gevoetbald op het land van de heer Jan Langedijk die het huurde van het
Doopsgezinde Kerkbestuur. De huur van het land voor een jaar koste de club 50 gulden.
Ander namen uit het bestuur zijn J.B Maats die penningmeester is. D. Sieswerda is secretaris ,
A. Peereboom en C. Fijnheer als bestuursleden..
Als elftalcommissie worden benoemd D.Sieswerda, P. Brouwer en G. Heinstman.

De officiële datum van oprichting van de voetbalvereniging Nieuwe Niedorp is oktober 1920, het resultaat van het samengaan van de verenigingen NVC en DTS, die al gedurende een zestal jaren op vriendschappelijke basis hun wedstrijdjes speelden.

DTS werkt de wedstrijden rond 1918 af op het bepaald niet vlak te noemen veld, dat zich dan achter aan de oude Zaagmolenstraat bevindt, waar later de huizen in de Kostverlorenstraat zijn gebouwd. Het door meester Wilbrink opgerichte NVC speelde al op het huidige terrein aan de Dorpsstraat. Tot eerste voorzitter wordt gekozen Jan Hart met als secretaris Hill Peereboom, oud speler van het gerenommeerde Alcmaria Victrix 1.

De nieuwgevormde club treedt direct toe tot de West Friese Voetbalbond onder de naam NVV en werkt in de competities van die beginjaren onder andere wedstrijden af tegen clubs als Wieringerwaard, MFC, Andijk, HFC Hoogwoud (thans Grasshoppers), Sparta (thans Schagen) en het reeds lang ter ziele zijnde VVV uit Oude Niedorp. Er wordt niet onverdienstelijk gespeeld door het team, dat dan nog in een volledig zwart tenue uitkomt. Slechts de gele kraag is op dat moment een aanwijzing naar het huidige shirt van Nieuwe Niedorp. In 1929 wordt Sparta met maarliefst 7-0 geklopt op het terrein van NVV.

1934 is één van de succesvolste jaren uit de geschiedenis geweest. In dat jaar wordt een kampioenstitel gevierd in de eerste klasse van de Noordhollandsche Voetbalbond, waartoe Nieuwe Niedorp is toegetreden in 1926 na de opheffing van de West Friese Voetbalbond. Reeds in 1928 wordt een kampioenschap behaald in de tweede klasse van de NVB. Het allereerste kampioensjaar wordt al in 1922 behaald in de WFVB, dit gebeurde bovendien met een ongeslagen status.
Promotie naar de 4e klasse KNVB wordt een feit, nadat het Medemblikse MFC in een beslissingsduel op het neutrale terrein van Hollandia in Hoorn met 4-1 wordt verslagen. De wedstrijd wordt bijgewoond door een grote schare supporters.

Een jaar later wordt op last van de KNVB de naam NVV veranderd in Nieuwe Niedorp. Onder de nieuwe naam wordt bijna opnieuw een titel in de wacht gesleept en het is door verlies op de voorlaatste speeldag dat een promotie naar de 3e klasse geen feit wordt. Succes is met 3-2 te sterk. Bij dit duel zijn 1000 koppen geteld langs de lijn. Een aantal toeschouwers waar het huidige kantinepersoneel van in de stress schiet.

De spelers van Nieuwe Niedorp uit deze glorietijd zijn: Cor Blokker, Hannes van Herwerden, Hans Reyne, Cor Barten, Gert Grootes, Jo de Weerd, Cees Deugd, Jaap Visser, Thijs Sepers, Joop Faus, Klaas Kaaij, Cees Bregman.
Een niet te vergeten detail is dat de vaste masseur niemand minder is dan Jacob Blokker senior.

In 1936 overlijdt meester Wilbrink op slechts 43-jarige leeftijd. Een klap voor het hele dorp, en niet in het minst voor de voetbalvereniging. Deze markante man heeft zoals hierboven vermeld bijgedragen aan het totale voetbalgebeuren in Nieuwe Niedorp naast zeer belangrijke andere sociale activiteiten ter plaatse.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog behoudt Nieuwe Niedorp haar status van vierdeklasser, helaas niet als hoogvlieger. De Nieruppers komen dan ook niet meer zo dichtbij als in het seizoen 1934-1935. Tegenstanders uit die tijd zijn onder meer BKC en Texel, maar ook DTS, Schagen en Wieringerwaard zijn geduchte opponenten. Het is tot na WO II dat Nieuwe Niedorp het een etage lager moet proberen en wel in het seizoen 1950-1951, nadat de club jammerlijk is gedegradeerd.

NVV Kampioen 1921 1922                                                NVV Kampioen 1921-1922

Eindstanden seiz. 1920/1921-1949/1950                                        Verder naar de historie 1950-1970